Citron och passionsfrukt

Så här på fredagen vill jag gärna dela med mig av mitt godaste recept på cheesecake. Den här varianten ska inte gräddas, så man kan göra den i fina portionsformar som inte tål ugnsvärme.

Cheesecake med citron och passionsfrukt

Ingredienser

10 digestivekex
50 g smör eller margarin
Fyllning:
4 gelatinblad
2 ägg
400 g philadelphiaost
2 dl crème fraiche
1,5 dl socker
1 tsk vaniljsocker
1 citron, rivet skal och pressad saft
Glasyr:
1 gelatinblad
2 msk socker
4 msk vatten
4 passionsfrukter
Garnering:
1,5 dl färska bär


Finfördela kexen i mortel eller matberedare. Smält fettet och blanda det med kexsmulorna. Tryck ner smuldegen i botten på en form. Ställ i kylen.

Lägg gelatinet till fyllningen i vatten ca 5 minuter. Dela äggen i gulor och vitor. Blanda gulor, ost, crème fraiche, socker, vaniljsocker och citronskal till en slät smet. Vispa äggvitorna till hårt skum och rör ner dem i smeten.

Värm citronsaften i en kastrull. Ta den från värmen, lägg i de väl urkramade gelatinbladen och låt dem smälta. Låt gelatinet svalna något och häll ner det i en tunn stråle i ostsmeten under omrörning. Häll blandningen i formen och släta till ytan. Täck över och ställ i kylen minst 1 timme.

Lägg gelatinbladet till glasyren i vatten ca 5 minuter. Hetta upp socker och vatten i en kastrull. Lägg i och lös upp det urkramade gelatinbladet. Skrapa ner innehållet i passionsfrukterna, ta inte med hinnorna. Blanda väl och låt svalna.

Ta fram formen och bred ut glasyren så att det täcker cheesecaken. Täck över och låt stå i kylen tills glasyren stelnat, minst 1 timme. Lossa tårtan från formens runt kanten och under bottnen med en tunn kniv. Garnera med färska bär.




Bjöd glada och goda vänner på den här desserten för några veckor sedan.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Korsstygn och kurbits